Man with a yellow jacket poses on the top of the rock

Energiadynamiikka muutostaitona

Oletko innostunut vai leipiintynyt? Pysy tasapainossa. Tarvitsemme yhä enemmän taitoa reagoida ympäristömme muutoksiin tavoilla, jotka tukevat toimintakykyämme.

Oletko innostunut vai leipiintynyt? Pysy tasapainossa. Tarvitsemme yhä enemmän taitoa reagoida ympäristömme muutoksiin tavoilla, jotka tukevat elämäämme myös intohimon, kutsumuksen ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Ajan rytmi on vaativa. Meitä haastetaan niin sopeutumiskyvyn, toipumiskyvyn kuin myös toimintakyvyn alueilla. Olemme nyt uuden luojia ja olemme siirtyneet mukavuusalueeltamme jatkuvan muutoksen alueelle.

Olemme jokainen reagoineet muutokseen omalla persoonallisella tavallamme. Ajatus voi kiertää kehää, ei jaksa aloittaa uutta tai sitten touhuaa pienten asioiden parissa ja siirtää niitä tärkeämpiä asioita myöhemmäksi. Olen huomannut, kuinka tärkeää on tehdä itselle tärkeitä asioita joka päivä. Asioita, joista saa energiaa ja hyvän mielen.

Olen katsonut asioita ja tekemistäni korkeammasta ja keveämmästä näkökulmasta, kutsun tätä tasoa seuraavaksi tasoksi. En voi sanoa aina onnistuneeni, anteeksi kanssakulkijat, välillä on reagoitu vahvasti ja tunteella. Siksi tämä energiadynamiikan ylläpitäminen on tärkeää. Kyse on valinnoista, joita teemme joka hetki niin ajatuksen, tunteen kuin tekemisen tasoilla.

Motivaatio ja tekemisen kuilu

Kuvaan muutosvastarintaa metaforalla käsijarru, joka estää joustavan etenemisen. Tulee mieleen laulu, jota leikittiin äiti-lapsi -jumpassa aikoinaan. Laulun nimi on: Leijonaa mä metsästän, enkä pelkää ollenkaan. Laulussa esteitä ylitettiin, alitettiin ja kierrettiin. Linkki muistoon Fröbelin Palikat – Leijonan metsästys (LIVE): https://www.youtube.com/watch?v=pBdMMnhop6w

Minkälaisissa tilanteissa olet kokenut muutosvastarintaa? Muutosvastarinta voi esiintyä pelkona, haluttomuutena tai vastustamisena. Muistan tilanteen, jossa koin aikaa vieväksi ja vastenmieliseksi uuden CRM-järjestelmän käyttöönoton. Oma vanha tapani kirjata asiakastietoja tietokantaan tuntui paremmalta. Toki ymmärsin ne edut, mitä organisaatio, johto ja työyhteisö yhteisestä CRM-järjestelmästä hyötyivät. Tätä hyötyä ja sen merkitystä yhteiseen tekemiseen ei vain osattu tuoda riittävän selkeästi esille. Motivoivat ja innostavat sanat puuttuivat.

Niinpä siirsin asiakastietojen syöttämistä järjestelmään kerta toisensa jälkeen, vastustin uutta toimintatapaa. Käsijarru oli päällä ja tämä vastustus aiheutti itselleni stressiä ja vei motivaatiota myös muista töistä. Uskon, että muillakin on vastaavanlaisia tilanteita, joissa uusi ja vanha tapa riitelevät mielessä keskenään. Ajatuksissa luo uudesta asiasta ennakkokäsityksen, jota sitten lähtee vastustamaan ja stressireaktioilta ei voi välttyä.

Energiatasapaino – uhka vai mahdollisuus

Koen, että energiadynamiikkaa on kaikessa. Sitä voisi kuvata tavaksi, miten yhdistelemme asioita toisiinsa ja minkälaisen arvon annamme niille. On esimerkiksi ajattelun ja tekemisen, sanojen ja puheen, vuorovaikutuksen ja yhteyden, tiedon ja intuition, arvostuksen ja puolustelun energiadynamiikka. Asioiden vastustaminen ja ongelmien etsimen vie huomion mahdollisuuksista, joihin voimme tarttua. Myönteiset ajatukset tukevat sisäistä motivaatiota ja ne ovat myös hyvän elämäntasapainon lisääjiä.

Ota käyttöön voimalauseita, jotka innostavat sinua ja tukevat hyvinvointia ja energiadynamiikkaa. Löysin hiljattain tällaisen: Odota odottamatonta. Pidä hauskaa ja salli elämän virrata rakkauden voimalla. Tuntuu hyvältä!

Osaan ja voin -asenne

Kaikessa tekemisessä, kuin myös ajatteluissa ja tunteissa on mukana valinta. Voimme valita, miten suhtaudumme asioihin: myönteisesti, kielteisesti tai vaikkapa neutraalisti. Osaan- ja voin -asenne tuo tekemiseen positiivisen kipinän. Se lisää innostusta ja tuo voimavaroja tekemiseen. Jorma Uotisen sanoin Tanssi Tähtien Kanssa- -ohjelman tuomarina: ”Vavahduttavan vakuuttavaa. Tunteen tasolla tanssitte sydämeni, aivojeni ja maksani läpi.” Tanssi on todella kuntoilua, joka solulla, tunteella ja älyllä. Jos tanssii tai tekee asioita ”puolilla valoilla” se näkyy lopputuloksessa.

Osaan ja voin -asenteen omaksuminen lisää voimavaroja ja antaa rohkeutta kokeilla uutta. Se on myös yksi tietoisen toimijuuden perusajatuksista: Opit poistamaan ajattelusi taustalla olevia esteitä ja löydät tilalle parempia motivaatiota ja tekemistä tukevia ajattelu-, tunne- ja toimintatapoja

Lue aiheesta lisää? Tutustu blogiini: Uskallatko elää täysillä? Tässä linkki artikkeliin, jonka kirjoitin kollega.fi –sivustolle elokuussa: https://kollega.fi/2020/08/uskallatko-elaa-taysilla/

Jaa tämä postaus